Många förknippar semester med avkoppling och den känslan vill man gärna bära med sig till sitt semesterboende. Att få möjlighet att varva ner från stressen som arbete och vardag innebär. Många trivs därför på sin veranda där man kan njuta av solen i en skön semesterstol. Har man en större veranda eller trädgård är dessa hängmattor från Fatboy ett utmärkt val. Det är också enkelt att bära in dessa i hemmet och mysa in sig framför tv:n om det skulle bli regn någon dag.

I ett semesterboende kanske man kan klara sig utan alla förnödenheter som man har på sin permanenta boplats men det är ändå skönt att ha vissa av de saker man ofta använder i vardagen. Som exempelvis kaffekokare och dammsugare. Visst kan man ta med sig dessa saker när man åker till stugan men då de ofta tar mycket plats i bilen och även kan vara lätta att glömma kan det vara skönt att investera i nya. Det behöver inte vara dyrt och mycket av dessa inredningsdetaljer finns att köpa på nätet. Ofta kan man hitta likvärdiga eller samma produkter som i butik men till ett än bättre pris. En annan fördel är också att varorna oftast kommer direkt levererade till den önskade adressen. På så sätt slipper man fundera över om man glömt packa ner något och kan börja koppla av redan på resan till semesterboendet.

Att äta veganskt utomlands

Enligt en färsk rapport så är det nu hela 4 % i Sverige som kallar sig veganer – alltså, som väljer att avstå från alla animaliska produkter – inte bara kött. Det i takt med att fler har sett de hälso- och miljöskadliga sidoeffekterna med köttkonsumtion har gjort att marknaden för icke-animaliska alternativ har ökat något avsevärt. Grönsaker finns alltid, men numera är det lättare att vara vegan och samtidigt laga lite mindre sofistikerad mat.

Ja visst, det finns vegansk schnitzel, veganska köttbullar (sojabullar), sojafärs, vegoburgare och allt vad det heter. Man kan ställa sig frågan (vilket många också gör) varför man, om man nu ska vara vegan eller vegetarian, jobbar så hårt för att arbeta fram alternativ som ”ser ut som kött”. Det skadar dock inte att ha i åtanke att vi tänker oss dessa rätter som kötträtter mest för att det är på det sättet de förekommer mest i vår matkultur. Ett annat, fullt lika vettigt perspektiv, är att se biffar, bullar, schnitzlar och färs som ”matformer” snarare än ”köttformer”. Att göra sojabullar som påminner om köttbullar må verka löjligt, men ”matbullar” finns över hela världen, och inte bara i köttform (falafel varande den kanske mest internationellt etablerade). I grunden handlar det om mat som kan paketeras som ”färdig” och redo att tillaga. I ett paket sojabullar, liksom i ett paket köttbullar, har du en proteinrik snabbrätt. Och jag tror att det krävs för att man som vegan ska kunna orka i längden. Inte minst för att kunna locka fler till veganismen.

Men huvudsyftet med inlägget var förstås veganism utomlands. Om man är ute och reser äter man i regel oftast ute. Hur enkelt är det egentligen då att hitta veganskt? Elizabeth Castoria i How to be Vegan listar Bangkok, Berlin, London, Paris och Toronto som de bästa städerna i världen för veganer. London och Berlin kan jag själv skriva under på, medan de andra är otestade för stunden.

Tyvärr finns det också städer och länder där det är så gott som omöjligt att få sig ett veganskt mål. I april var jag exempelvis på Guadeloupe i Centralamerika, där det i allra flesta fall var hopplöst att ens få en ordentlig vegetarisk rätt. Mina förhoppningar för Barbados, dit jag åker om ett par månader, är inte mycket högre.

 

Glöm inte solglasögonen vid din utlandsresa!

Solglasögon är ett viktigt tillbehör när du ska resa till varmare länder. Även om du reser till länder med kyla och snö som exempelvis en skidsemester så får du inte glömma solglasögonen. Solen är faktiskt än starkare när den reflekteras mot snö eller sand och kan faktiskt skada dina ögon. I dag blir det allt vanligare att man köper solglasögon online där de ofta är betydligt billigare. Många uppskattar också enkelheten i att snabbt få en överblick över butikens varor och de solglasögon som finns i lager. Här finns billiga solglasögon där du kan spara upp till 60%. Solglasögon från kända varumärken så som Lacoste, Diesel och Tom Ford. Det är mycket att komma ihåg att packa med på en utlandsresa och visst finns ofta det mesta att köpa på plats men det är ju alltid skönt att slippa börja resan med att leta efter och köpa det man har glömt. Solglasögon är en modedetalj som allt fler väljer att använda och daterar sig som mode från tidigt 1900 -tal. De stora modehusen har numera ofta en kollektion med solglasögon som kompletterar klädlinjen för att stärka varumärket.

De första solglasögonen

Ungefär 8000 år före vår tideräkning använde jägare och samlare en form av solglasögon. Det var då trä- eller benbitar som man hade gjort en springa i för att se. På detta sätt kunde de skydda ögonen från solens reflektioner i snö. Idag finns det flera olika typer av solglasögon och vissa har även andra funktioner. För personer med synfel som bär glasögon kan idag köpa solglasögon med slipade glas. Ett annat alternativ är att använda så kallade clips som man fäster på de vanliga glasögonen. Man bör skydda sina ögon redan från tidig ålder, extra viktigt är det att skydda ögonen vid reflekterande föremål och ytor så som snö, vatten eller sand. När solen reflekteras kan det bli så mycket strålning att ögats näthinna kan få brännskador. Det finns olika typer av solglasögon med olika typer av skydd för UV strålar. Titta gärna efter solglasögon med UV400- skydd och en CE- märkning. Att solglasögon har mörkt glas behöver inte betyda att de skyddar bra. Så ta en extra titt innan du bestämmer dig.

Spar på matpengarna under semestern

Efter biljetten och boendet är vanligtvis den största kostnaden på semestern maten. Många bor på hotell som inte erbjuder mer än ett litet minikylskåp i köksväg vilket självklart inte inbjuder till att laga någon större middag på plats. I dessa fall är man helt utlämnad till de restauranger som finns i närheten. Är vistelsen i Thailand är det inte något problem då maten är extremt billig i det landet men alla väljer inte just den destinationen.

Att välja land efter hur mycket maten kostar är långsökt. Då finns det bättre alternativ. Att välja ett hotell, vandrarhem eller annan boendeform som har kokmöjlighet är steg nummer ett om man vill leva billigt och enkelt. Det enda som behövs göras då är att hitta närmsta matvarubutik för att köpa in middagen och sedan tillaga den på rummet.

Att hålla sig hemma och laga mat på kvällen kan de flesta acceptera men det hjälper bara till hälften. Det är få som vill vända hem från en utflykt mitt på dagen för att tillaga en lunch. Med andra ord måste det till ännu en till lösning för att pressa matkostnaderna ytterligare.

Lösningen är att ta med sig en mattermos. Dessa termosar ser ut som vanliga termosar med har en betydligt bredare öppning vilket gör att de är lätta att äta ur med kniv och gaffel. Om det sista man gör på morgonen är att värma upp maten och lägga den i mattermosen kommer den att vara varm minst till att den ska ätas fram emot lunchdags.

På detta sätt har man sparat pengarna både för lunch och för middag. Lunchen blir resterna från middagen som bara värms på under morgontimmarna.

Fördelen med mattermosen är att man även kan välja att ha kylda produkter i den. Lägg ner en fräsch fruktsallad på morgonen och den håller sig lika kall och fräsch över fem timmar.

För de som ändå vill äta ute varje dag men ändå spara på matutgifterna finns det flera tips att ge. Det allra viktigaste är att hålla sig från de stora turiststråken. Handlarna vet att turisterna är snabba att lätta på plånboken och detta särskilt om man är västerlänning i Asien då priserna där alltid upplevs extremt låga. Men bara för att det är billigare än i Sverige betyder det inte att det är billigt i detta land.

Sök dig istället ut på landsbygden och köp mat från de ställen som den inhemska befolkningen köper sin mat från. Nackdelen kan vara att man inte har en aning om vad man äter – men det blir i alla fall billigt.

När det kommer till semesterboende så kanske man vill välja en helt annan stil än den man har i sitt hem. I en stuga kan de passa med en annan typ av inredning, kanske den marina eller den mer mustiga engelska stilen. Många väljer att flytta ut möbler från sin permanenta bostad till sitt semesterboende när man byter ut dem men det kan vara kul att helt förnya stugan istället. Inredning är verkligen en fråga om tycke och smak. Om något ska inredas helt på nytt kan det vara en fördel att kika runt i inredningsmagasin, på bloggar eller besöka butiker för att få en helhetskänsla. Det kan vara bra att ha en röd tråd eller ett tema att hålla sig till för att skapa just den känslan man är ute efter.

Många möbler finns sedan att handla online. Det är väldigt smidigt att handla möbler på nätet från Luceart.se som skickar inom hela Europa vilket är smidigt till ett semesterboende. Om man har en altan till stugan är ett bra tips att även inreda den. Använder man möbler som är smidiga och inte så tunga så går det snabbt att flytta dem om det skulle börja regna. En het trend just nu är faktiskt att inreda alten som om det vore ett uterum. Man lyfter ut växter i krukor och hänger upp belysning för att skapa en mysig atmosfär när mörkret faller på.

Finland och Sverige har tidigare varit ett och samma land och har därför en lång historia tillsammans. Invandring från ett land till det andra har alltid varit stor, och därför är det också mycket vanligt med släkt och vänner på andra sidan gränsen. I nuläget bor det ungefär 8 500 svenska medborgare i Finland.

I Finland har man alltid pratat svenska eftersom landet tidigare hörde till Sverige. Än idag finns det finnar med svenska som modersmål, finlandssvenskar, som man främst hittar längs med kusten i söder och i väst. Eftersom dessa områden är tvåspråkiga eller enbart svenskspråkiga så är det också många svenskar som flyttar just till dessa omården.

Men även om man kanske har släkt som väntar, och man förstår språket på den nya orten, så är det ändå inte riktigt samma sak att bo i Finland som i Sverige. Att flytta till en helt ny kultur kan kännas som ett stort steg. Är det släktband som drar dig till Finland har du antagligen redan besökt din nya boningsort, men ifall flytten är hastigt påkommen kanske du inte ens vet vart du är på väg.

Att ta en resa innan flyttet till området är ett bra tips för att bekanta sig med omgivningarna och med de kommande grannarna. Boka hotell i närheten av ditt blivande hem och spendera lite tid där för att lära dig lite om din nya boningsort. Ett annat tips är att leta info om stället på internet. Ifall du flyttar till någon av de svenskspråkiga delarna av landet finns det en väldigt bra och informativ sida där du, förutom att boka hotell på svenska i Finland, också kan läsa om sevärdheter, evenemang och annan info om de olika svenskspråkiga orterna.

Den som flyttar från Sverige till Finland kommer att märka att de två kulturerna ändå inte skiljer sig så hemskt mycket från varandra, och på många sätt är de båda länderna rätt så lika varandra. Om du flyttar till någon av de svenskspårikga orterna kommer du att klara dig bra på enbart svenska, och du kommer antagligen också att stöta på både andra svenska invandrare och finlandssvenskar. Men akta dig för finlandismerna i det finlandssvenska språket bara! Bli inte rädd ifall din nya granne bjuder dig på en örfil till kaffe – för grannen vill högst antagligen inte slåss utan bara bjuda på en bulle till kaffet. Och om du blir bjuden ut till villan ska du se till att ta flytvästen med, för det blir antagligen en båttur till sommarstugan.

För många är studenten en stor högtid där hela familjen samlas. Många har släktingar som åker lång väg för att delta och gratulera – kanske till och med utomlands ifrån. Nu är den obligatoriska skoltiden över och det är dags att ge sig ut i vuxenlivet med allt vad det innebär. Kanske väljer man att studera vidare eller så är det arbete som gäller. En del känner sig skoltrötta och kanske ger sig av på resa eller tågluff under en tid innan man fortsätter studierna. På själva studentdagen händer det mycket och allt ska klaffa. När man fått sina betyg och sprungit ut från skolan är det många som vill gratulera och sedan väljer de flesta att åka på något studentflak eller annat fordon. Det är en stor dag som man bör föreviga. Be släktingar och vänner att ta mycket kort, nu är de tuffa skolåren över och detta är verkligen en brytpunkt i livet för många. Man vill fira dagen och på detta sätt visa alla att nu är skoltiden över!

 

Jobb Malta

Allt fler svenska studenter väljer att flytta till malta direkt efter sin student. Detta är inte så konstigt då malta har 300 soldagar om året samt att bo på malta ökar livskvaliten. Hos MaltaJobb.se hjälper de studenter hitta jobb malta så snabbt som möjligt. Det bästa med Malta jobb är att du aldrig behöver söka dina jobb aktivt utan istället får du regelbundet ett nyhetsbrev  med nya jobb på malta.

 

Studentflak

Kanske åker hela klassen på samma flak eller så delar man upp sig i mindre grupper. Ofta har man förberett och dekorerat flaket med björkris, ballonger och spiraler tidigare. Säkerheten på flaken är en stor och viktig del och när det är dags att hyra studentflak är det bra om man är flera som hjälps åt och åker och möter arrangören och delar på ansvaret. Arrangören Studentflak.nu i Stockholm hjälper er och ser till att allting går så smidigt som möjligt redan från dag ett. Många vill ha en ljudanläggning på flaket och kanske behöver man också en chaufför som har erfarenhet att köra fordonet på trånga ställen. Det är oftast smart att boka även föraren när man bokar själva flaket. Då kan man också vara trygg med att föraren har kunskapen samt vet hur man genomför turen säkert. Polisen har utfärdat vissa riktlinjer som man bör hålla sig till när det gäller färden på studentflaket. Kanske har klassen en maskot eller annat som också ska följa med på flaket och då kan det behövas speciella regler för det. Viktigt är att ta reda på sådant i god tid innan själva arrangemanget går av stapeln. Gör studentdagen till en minnesvärd dag och föreviga dagen genom bilder och fotografier som du sedan kan le åt under många kommande år.

I Sverige har vi en tendens att lägga oerhört mycket energi på att gnälla. Faktum är att det alltid finns något att gnälla på. Vädret, jobbet, priserna, att vi bor i ett skitland i allra största allmänhet. Vi kan också gnälla över världssituationen, över fattigdom, och över hur mycket alla gnäller när vi egentligen inte har någon som helst rätt till att gnälla eftersom så pass många i världen har det så mycket värre. Detta gnällande kombineras dessvärre mycket sällan av någon handelskraft.

En vän till mig sade här om dagen att hon tänker resa till Asien och bo där på obestämd tid. När går flyget, jo nästa vecka. Jag själv som är lite pedantisk och planeringsgalen (om det så är en weekend i Göteborg så har jag troligen bokat hotell sju månader i förväg) beundrar verkligen denna mentalitet. Varför inte boka ett sista minuten-flyg, till var som helst, åka dit, och sen göra det bästa av situationen. Utan att ha planerat resan in i minsta detalj. Kanske söka ett jobb, kanske bo där ett tag. Det är äventyr man verkligen kan unna sig, och som är oerhört genomförbara i dagens informerade samhälle. Ändå är det ett stort steg för många.

Jag tänkte det här om dagen – tänk om man bara plötsligt skulle åka någonstans och bo där. Det är ett närmast clichéartat tema inom film och litteratur, men så länge vi är tämligen tillfreds med tillvaron räds vi sådana äventyr. Jag har bott i fyra olika länder – Sverige, Slovakien, England och Belgien. Jag räknar in Belgien vid det här laget eftersom jag jobbar där så ofta, har familjen där, och bodde där i mer än en månad vid ett tillfälle. Ändå är det inga av ställena som känns riktigt ”rock’n’roll” när det gäller hur och varför jag flyttade dit. Det skedde alltid under väldigt kontrollerade former. Långsiktiga planer. Det där med att lämna saker och ting bakom sig med kort varsel och åka till en annan del av världen är ganska långt från den svenska ansvarsmentaliteten.

Ett typexempel är när vi svenskar drömmer om att vinna pengar (alla som inte är ekonomiskt oberoende gör det – försök inte påstå något annat). Ni vet de där gångerna då man tänker sig en summa, och sedan börjar dela upp den i huvudet (en halv mille till barnen, 100 000 för att renovera köket osv.) Är du en av dem som börjar med att göra dig skuldfri? Det tror jag är kärnan i det svenska ansvarstänket. Vinner man en ansenlig summa pengar är det lika bra att börja med att ta hand om skulderna.

Jag säger – varför inte resa ifrån dem istället? Första bästa sista minuten-resa.

Den som åker till Thailand brukar vanligtvis inte behöva ha med sig speciellt stor reskassa. Det mesta är betydligt billigare än i Sverige och detta gäller inte minst mat, kläder och boende. Priserna är betydligt lägre än på svenska hotell och detta utan att kvalitén är avsevärt sämre.

Men visst finns möjligheterna att betala riktigt mycket för hotellrummen också. Ett exempel är Hotel Trisara som ligger i turistmagneten Phuket. Hit kommer turister från hela världen vilket gör att det även finns hotell i mängder av prisklasser. Att Trisare är ett av de dyraste är det knappast någon tvekan om. Eller vad sägs om att få betala 7000kr för en enda natt. Detta kan jämföras med att det inte är svårt att få en mindre lägenhet för 3500kr per månad.

Men hotellet erbjuder inte något litet rum utan här är det lyx, rymd och stora möjligheter till enskildhet. Just det sista är något som hotellet verkar ha lagt stort fokus. Här bor man nämligen inte i ett stort hotellkomplex där alla möts på den gemensamma frukosten utan det är stora villor som man hyr. Detta med egen pool, otroliga uteplatser och härligt lyxiga spaavdelningar. Allt på samma ställe helt enkelt, vilket gör att man med lätthet kan stanna kvar ”hemma” flera dagar och bara njuta av värmen, gemenskapen och vad som erbjuds i huset.

Att resa inom landet eller till utlandet är för många ett stort intresse. Visserligen är själva resan det viktigaste men många njuter även av planering och att bara inspireras till olika resmål. Var kan man då hitta inspirationen? Här kommer två exempel.

Resebloggar: Det finns en hel del olika slags resebloggar med en mycket varierande inriktning. En del har personliga bloggar där de skriver om sina upplevelser på sina resor runt om i världen. Dessa har ofta en mycket personlig touch och man får subjektiva åsikter om olika platser, kulturer och annat. Fördelen är att det blir betydligt närmare och ärligare än exempelvis en resekatalog.

En annan slags reseblogg är de som har mer fokus på fakta och information. De kan vara inriktade på ett enda resmål, ett land eller bara att rese överlag. Oavsett så har de gemensamt att själva resandet står i fokus.

TV-program: Idag är det inte jättemånga program som har fokus på resandet. Det var vanligare för 10-15 år sedan men detta går mycket i cykler. Det innebär inte att resandet har minskat eller intresset för detta avtagit utan snarare att man söker information på olika sätt. Ett av de mest kända programmen är När och Fjärran där man verkligen beskrev och visade olika resmål. Dagens program har däremot vissa speciella inriktningar. Det kan vara äventyr som utförs över hela världen likväl som matlagningsprogram där programledarna åker runt i Europa för att presentera de olika ländernas matkultur.

Furuviksparken är en del av Parks and Resorts fem nöjesparker i Sverige. Dem äger också bland annat Gröna Lund och Kolmården, men Furuviksparken är den enda park som är en kombination av både djurpark och tivoli. Därför är Furuvik en av de mest besökta turistattraktioner i Gävle, och är populär bland både stora och små.

Djurparken

Furuviks djurpark har en stor bredd av olika slags djur. Det finns olika sorters apor, kängurur, ormar och insekter. Hos vissa djur är det tillåtet att gå in och klappa och mata, till exempel hos getterna och ibland hos de olika insekterna. Djurskötare håller ibland barnvänliga föreläsningar för att lära ut mer om djurens beteende, vad de äter och vad de gillar att göra.

Tivolit

På tivolit finns det ett antal olika karuseller. Det finns en berg-och dalbana, lilla frittfall och ett spökhus för att nämna några. Tivolit är avsedd för att både barn som föräldrar ska kunna trivas och ha det roligt; det finns spel där man kan vinna olika priser, det finns en restaurang och även små stånd med godis och annat.

Annat

Furuviksparken har även en pool som för det mesta har öppet alla dagar. Dem har också föreställningar för barn på sommaren på en av scenerna vid början av djurparken, och lite större föreställningar på den stora scenen vid tivolit. Det kan vara olika artister som kommer, trollerishower eller teaterföreställningar.

Boende? Bo på hotell inne i Gävle eller varför inte hyra en stuga?

När man är svensk student, bor i England, och har sin familj i Belgien, så är det inte särskilt svårt att sprida ut semestern över flera länder. Det blir lite av en konsekvens att man ser mycket av Europa. Först måste man ju till Sverige och hälsa på en sväng (vilket i mitt fall inkluderar Gotland), och sedan varför inte passa på att följa med familjen tillbaka till kontinenten för en bilsemester? Bilen måste ju i alla fall med upp när familjen ska till sommarhuset på Gotland, och det är aningen smidigare att ta sig från Bryssel till Brighton än från Uppsala till Brighton.

I slutet av juni kommer jag ta en sväng till Isle of Wight. Det är allt jag har råd med i år. Men att senare haka på familjen ner till södra Frankrike och sedermera norra Spanien är en möjlighet jag inte gärna missar. Sydvästra Frankrike är ett område jag ännu inte utforskat, och inte heller Baskien har jag varit i. Planen är att hyra en lägenhet vid kusten där.

På vägen ner från Gotland till Spanien (via Bryssel) lär vi köra igenom alla möjliga länder, däribland Danmark, Tyskland och möjligen Holland (även om det väl i så fall inte blir så mycket mer än motorväg). Oavsett vad ska det bli kul att se lite av Europa!

Logitech Z-2300 var en utmärkt högtalarmodell som inte finns på marknaden längre. Som av en händelse finns det inte heller några reservdelar på marknaden, och troligen så såldes inga delar separat förut heller. För ett tag sedan gick det lilla teleplugget (sladden man kopplar till datorn eller iPoden/mobilen från högtalaren) sönder. Det var en långsam, plågsam död som började med ett enkelt litet glapp. Situtationen blev värre för var dag och snart räckte det med att hicka i samma rum för att musiken plötsligt skulle tvärförsvinna.

Jag hade förhoppningen att det inte skulle vara helt hopplöst att fixa sladden här i Brighton. Det var dessvärre inte det minsta lätt. Man tycker ju att teleplugget är tämligen vanligt, men ingen jag gick till verkade ha möjligheten att ersätta den, än mindre laga den. Till skillnad från den modell jag sedan köpte som ersättning – Logitech Z-623 – satt teleplugget fast i en extern volymkontroll. Vad Z-623 beträffar så skulle jag lättare kunna ersätta teleplugget om det blev något krux, eftersom den ser likadan ut i båda ändarna och går direkt från subwoofern till datorn. Inga krussiduller! Läs förresten mer om Logitechs högtalare om du är intresserad. De har ett gäng riktigt bra, prisvärda modeller enligt min ringa mening. Och med lite gnäll över att inga reservdelar såldes lyckades jag få 50 % rabatt för den nya modellen.

Som musikstudent är det viktigt att ha tillgång till en skapligt bra högtalare. Det var förstås en missberäkning att flytta ihop med sin flickvän, så att man inte har makt över volymkontrollen, men det händer ju att hon inte är hemma!