Flytta till Finland

Finland och Sverige har tidigare varit ett och samma land och har därför en lång historia tillsammans. Invandring från ett land till det andra har alltid varit stor, och därför är det också mycket vanligt med släkt och vänner på andra sidan gränsen. I nuläget bor det ungefär 8 500 svenska medborgare i Finland.

I Finland har man alltid pratat svenska eftersom landet tidigare hörde till Sverige. Än idag finns det finnar med svenska som modersmål, finlandssvenskar, som man främst hittar längs med kusten i söder och i väst. Eftersom dessa områden är tvåspråkiga eller enbart svenskspråkiga så är det också många svenskar som flyttar just till dessa omården.

Men även om man kanske har släkt som väntar, och man förstår språket på den nya orten, så är det ändå inte riktigt samma sak att bo i Finland som i Sverige. Att flytta till en helt ny kultur kan kännas som ett stort steg. Är det släktband som drar dig till Finland har du antagligen redan besökt din nya boningsort, men ifall flytten är hastigt påkommen kanske du inte ens vet vart du är på väg.

Att ta en resa innan flyttet till området är ett bra tips för att bekanta sig med omgivningarna och med de kommande grannarna. Boka hotell i närheten av ditt blivande hem och spendera lite tid där för att lära dig lite om din nya boningsort. Ett annat tips är att leta info om stället på internet. Ifall du flyttar till någon av de svenskspråkiga delarna av landet finns det en väldigt bra och informativ sida där du, förutom att boka hotell på svenska i Finland, också kan läsa om sevärdheter, evenemang och annan info om de olika svenskspråkiga orterna.

Den som flyttar från Sverige till Finland kommer att märka att de två kulturerna ändå inte skiljer sig så hemskt mycket från varandra, och på många sätt är de båda länderna rätt så lika varandra. Om du flyttar till någon av de svenskspårikga orterna kommer du att klara dig bra på enbart svenska, och du kommer antagligen också att stöta på både andra svenska invandrare och finlandssvenskar. Men akta dig för finlandismerna i det finlandssvenska språket bara! Bli inte rädd ifall din nya granne bjuder dig på en örfil till kaffe – för grannen vill högst antagligen inte slåss utan bara bjuda på en bulle till kaffet. Och om du blir bjuden ut till villan ska du se till att ta flytvästen med, för det blir antagligen en båttur till sommarstugan.