Avkopplande semester

Många förknippar semester med avkoppling och den känslan vill man gärna bära med sig till sitt semesterboende. Att få möjlighet att varva ner från stressen som arbete och vardag innebär. Många trivs därför på sin veranda där man kan njuta av solen i en skön semesterstol. Har man en större veranda eller trädgård är dessa hängmattor från Fatboy ett utmärkt val. Det är också enkelt att bära in dessa i hemmet och mysa in sig framför tv:n om det skulle bli regn någon dag.

I ett semesterboende kanske man kan klara sig utan alla förnödenheter som man har på sin permanenta boplats men det är ändå skönt att ha vissa av de saker man ofta använder i vardagen. Som exempelvis kaffekokare och dammsugare. Visst kan man ta med sig dessa saker när man åker till stugan men då de ofta tar mycket plats i bilen och även kan vara lätta att glömma kan det vara skönt att investera i nya. Det behöver inte vara dyrt och mycket av dessa inredningsdetaljer finns att köpa på nätet. Ofta kan man hitta likvärdiga eller samma produkter som i butik men till ett än bättre pris. En annan fördel är också att varorna oftast kommer direkt levererade till den önskade adressen. På så sätt slipper man fundera över om man glömt packa ner något och kan börja koppla av redan på resan till semesterboendet.

Att äta veganskt utomlands

Enligt en färsk rapport så är det nu hela 4 % i Sverige som kallar sig veganer – alltså, som väljer att avstå från alla animaliska produkter – inte bara kött. Det i takt med att fler har sett de hälso- och miljöskadliga sidoeffekterna med köttkonsumtion har gjort att marknaden för icke-animaliska alternativ har ökat något avsevärt. Grönsaker finns alltid, men numera är det lättare att vara vegan och samtidigt laga lite mindre sofistikerad mat.

Ja visst, det finns vegansk schnitzel, veganska köttbullar (sojabullar), sojafärs, vegoburgare och allt vad det heter. Man kan ställa sig frågan (vilket många också gör) varför man, om man nu ska vara vegan eller vegetarian, jobbar så hårt för att arbeta fram alternativ som ”ser ut som kött”. Det skadar dock inte att ha i åtanke att vi tänker oss dessa rätter som kötträtter mest för att det är på det sättet de förekommer mest i vår matkultur. Ett annat, fullt lika vettigt perspektiv, är att se biffar, bullar, schnitzlar och färs som ”matformer” snarare än ”köttformer”. Att göra sojabullar som påminner om köttbullar må verka löjligt, men ”matbullar” finns över hela världen, och inte bara i köttform (falafel varande den kanske mest internationellt etablerade). I grunden handlar det om mat som kan paketeras som ”färdig” och redo att tillaga. I ett paket sojabullar, liksom i ett paket köttbullar, har du en proteinrik snabbrätt. Och jag tror att det krävs för att man som vegan ska kunna orka i längden. Inte minst för att kunna locka fler till veganismen.

Men huvudsyftet med inlägget var förstås veganism utomlands. Om man är ute och reser äter man i regel oftast ute. Hur enkelt är det egentligen då att hitta veganskt? Elizabeth Castoria i How to be Vegan listar Bangkok, Berlin, London, Paris och Toronto som de bästa städerna i världen för veganer. London och Berlin kan jag själv skriva under på, medan de andra är otestade för stunden.

Tyvärr finns det också städer och länder där det är så gott som omöjligt att få sig ett veganskt mål. I april var jag exempelvis på Guadeloupe i Centralamerika, där det i allra flesta fall var hopplöst att ens få en ordentlig vegetarisk rätt. Mina förhoppningar för Barbados, dit jag åker om ett par månader, är inte mycket högre.

 

Glöm inte solglasögonen vid din utlandsresa!

Solglasögon är ett viktigt tillbehör när du ska resa till varmare länder. Även om du reser till länder med kyla och snö som exempelvis en skidsemester så får du inte glömma solglasögonen. Solen är faktiskt än starkare när den reflekteras mot snö eller sand och kan faktiskt skada dina ögon. I dag blir det allt vanligare att man köper solglasögon online där de ofta är betydligt billigare. Många uppskattar också enkelheten i att snabbt få en överblick över butikens varor och de solglasögon som finns i lager. Här finns billiga solglasögon där du kan spara upp till 60%. Solglasögon från kända varumärken så som Lacoste, Diesel och Tom Ford. Det är mycket att komma ihåg att packa med på en utlandsresa och visst finns ofta det mesta att köpa på plats men det är ju alltid skönt att slippa börja resan med att leta efter och köpa det man har glömt. Solglasögon är en modedetalj som allt fler väljer att använda och daterar sig som mode från tidigt 1900 -tal. De stora modehusen har numera ofta en kollektion med solglasögon som kompletterar klädlinjen för att stärka varumärket.

De första solglasögonen

Ungefär 8000 år före vår tideräkning använde jägare och samlare en form av solglasögon. Det var då trä- eller benbitar som man hade gjort en springa i för att se. På detta sätt kunde de skydda ögonen från solens reflektioner i snö. Idag finns det flera olika typer av solglasögon och vissa har även andra funktioner. För personer med synfel som bär glasögon kan idag köpa solglasögon med slipade glas. Ett annat alternativ är att använda så kallade clips som man fäster på de vanliga glasögonen. Man bör skydda sina ögon redan från tidig ålder, extra viktigt är det att skydda ögonen vid reflekterande föremål och ytor så som snö, vatten eller sand. När solen reflekteras kan det bli så mycket strålning att ögats näthinna kan få brännskador. Det finns olika typer av solglasögon med olika typer av skydd för UV strålar. Titta gärna efter solglasögon med UV400- skydd och en CE- märkning. Att solglasögon har mörkt glas behöver inte betyda att de skyddar bra. Så ta en extra titt innan du bestämmer dig.

Spar på matpengarna under semestern

Efter biljetten och boendet är vanligtvis den största kostnaden på semestern maten. Många bor på hotell som inte erbjuder mer än ett litet minikylskåp i köksväg vilket självklart inte inbjuder till att laga någon större middag på plats. I dessa fall är man helt utlämnad till de restauranger som finns i närheten. Är vistelsen i Thailand är det inte något problem då maten är extremt billig i det landet men alla väljer inte just den destinationen.

Att välja land efter hur mycket maten kostar är långsökt. Då finns det bättre alternativ. Att välja ett hotell, vandrarhem eller annan boendeform som har kokmöjlighet är steg nummer ett om man vill leva billigt och enkelt. Det enda som behövs göras då är att hitta närmsta matvarubutik för att köpa in middagen och sedan tillaga den på rummet.

Att hålla sig hemma och laga mat på kvällen kan de flesta acceptera men det hjälper bara till hälften. Det är få som vill vända hem från en utflykt mitt på dagen för att tillaga en lunch. Med andra ord måste det till ännu en till lösning för att pressa matkostnaderna ytterligare.

Lösningen är att ta med sig en mattermos. Dessa termosar ser ut som vanliga termosar med har en betydligt bredare öppning vilket gör att de är lätta att äta ur med kniv och gaffel. Om det sista man gör på morgonen är att värma upp maten och lägga den i mattermosen kommer den att vara varm minst till att den ska ätas fram emot lunchdags.

På detta sätt har man sparat pengarna både för lunch och för middag. Lunchen blir resterna från middagen som bara värms på under morgontimmarna.

Fördelen med mattermosen är att man även kan välja att ha kylda produkter i den. Lägg ner en fräsch fruktsallad på morgonen och den håller sig lika kall och fräsch över fem timmar.

För de som ändå vill äta ute varje dag men ändå spara på matutgifterna finns det flera tips att ge. Det allra viktigaste är att hålla sig från de stora turiststråken. Handlarna vet att turisterna är snabba att lätta på plånboken och detta särskilt om man är västerlänning i Asien då priserna där alltid upplevs extremt låga. Men bara för att det är billigare än i Sverige betyder det inte att det är billigt i detta land.

Sök dig istället ut på landsbygden och köp mat från de ställen som den inhemska befolkningen köper sin mat från. Nackdelen kan vara att man inte har en aning om vad man äter – men det blir i alla fall billigt.